[...] mieć wartość pomiędzy 120 a 135 mm Hg. Jeżeli przez dwa kolejne dni średnia wartość co najmniej trzech pomiarów będzie powyżej 135/85 mm Hg, oznacza to, że ciśnienie jest za wysokie. Ciśnienie tętnicze jest ściśle zależne od wieku, elastyczności naczyń, gęstości krwi, pozycji ciała, w której wykonywano pomiar oraz od wielu innych czynników. Z [...]
[...] z uwagi na jednotorowość wpływu na metabolizm - Cec***ą się niskimi dawkami substancji aktywnych, a to powoduje konieczność spożywania kilku porcji dziennie -Nawet ich wysokie dawki, nie gwarantują oczekiwanego efektu działania, bo oparte na nisko przyswajalnych formach witamin i minerałów w postaci soli kwasów nieorganicznych [...]
[...] mlekowego. Stwierdzono w badaniach, że stosowanie beta-alaniny zwiększa w mięśniach stężenie karnozyny, poprawia wydolność organizmu podczas wykonywania serii ćwiczeń o wysokiej intensywności anaerobowej, opóźnia wystąpienie całkowitego zmęczenia (upadku mięśniowego) połączeń nerwowo-mięśniowych. Pomimo, że beta-alanina najlepiej sprawdza [...]
Artykuł: Sód, Woda, Węglowodany... co robić? Jedna rzecz, która mnie zawsze dziwi to spojrzenia, które moje klienci dostają na zawodach kulturystycznych. Nikt z moich klientów nie odstawia wody, większość z nich pije 4-6 litrów dziennie w dniu zawodów. Zawsze dostają dziwne spojrzenia i pytania czy nie boja się „zatrzymania wody". W stanie [...]
[...] negatywny proces rozpadu białek, czyli katabolizm. Niepożądanym skutkiem katabolizmu jest utrata siły i masy mięśniowej, dlatego niezbędna jest odbudowa i utrzymanie wysokiego poziomu własnego testosteronu. Uważa się, że owoc zioła Tribulus Terrestris, bez wywoływania żadnych działań ubocznych, reguluje pracą hormonów odpowiedzialnych [...]
Wstęp Miód jako naturalny produkt spożywczy, słodki, wysokokaloryczny, konserwujący i leczniczy znajduje zastosowanie od wielu tysięcy lat. W zapiskach sumeryjskich sprzed 4000 lat zalecano miód jako produkt odżywczy i leczniczy. Hipokrates uważany za ojca medycyny (V w. p.ch.) stosował miód w sporządzaniu maści, słodzeniu wywarów ziół. Jego [...]
[...] i przewlekłej aktywacji tego szlaku, powodując zwiększone ryzyko zespołu metabolicznego, otyłości i cukrzycy ( Figura 2 ; Johnson et al., 2013 ). Ryzyko jest szczególnie wysokie w przypadku cukrów płynnych, takich jak napoje bezalkoholowe, ponieważ wysoka zawartość fruktozy w połączeniu z szybkim przyjmowaniem prowadzi do wysokich stężeń w [...]
[...] takie szkodzą, a nie olestra. Jeśli pozwoli ona zmniejszyć spożycie tłuszczu, to w istocie może uratować życie wielu ludziom, którym z powodu otyłości grożą choroby serca, wysokie ciśnienie czy cukrzyca i niektóre typy nowotworów. Spór rozstrzygnie się zapewne ostatecznie przy sklepowych ladach. Dzisiejsze analizy wykazują, że trudno będzie [...]
Siema. Wrzucam jako ciekawostkę.Być może nie wszyscy mieli okazję zapoznać się z tym opracowaniem. Odwadnianie...Layne Norton. Artykuł: Sód, Woda, Węglowodany... co robić? Jedna rzecz, która mnie zawsze dziwi to spojrzenia, które moje klienci dostają na zawodach kulturystycznych. Nikt z moich klientów nie odstawia wody, większość z nich pije 4-6 [...]
[...] w Holandii i Finlandii, flawonoidy wykazują działanie chroniące przed chorobami układu krążenia i nowotworami. Wyniki uzyskane po pięciu latach obserwacji sugerują, że wysokie spożycie flawonoidów zmniejsza ryzyko zgonu z powodu choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu oraz zawału serca. Badania epidemiologiczne wskazują, że we Francji, [...]
[...] Wowczas zachodzic bedzie wzrost poziomu wytrenowania (w tym przypadku sily), czyli to, na czym kazdemu cwiczacemu najbardziej zalezy. Mimo, iz zmeczenie bedzie dosc wysokie, a proces superkompensacji bedzie zachodzil dluzej niz w przypadku lzejszego treningu uzyskane efekty beda najbardziej wyrazne. [...]
[...] popularna 1-deoksynojirymycyna (DNJ), której ilość mieści się w zakresie od 0,28 mg / g do 3,88 mg / g. Aktywność DNJ – analogu glukozy, działają regulująco na nienaturalne wysokie stężenia glukozy we krwi. Oprócz tego w wielu krajach liście morwy wykorzystuje się do przygotowania naparu o działaniu przeciwcukrzycowym. Napar ten hamuje działanie [...]
[...] do tętnic jest bardzo potrzebne, ażeby krew mogła dostarczyć tlen do wszystkich narządów naszego organizmu. Jeśli ciśnienie w tętnicach jest przez dłuższy czas nadmiernie wysokie - powoduje USZKODZENIE wielu narządów, w tym serca, nerek, oczu i mózgu. -- na cyklach sterydowych, nasze ciśnienie jest bardzo nadmierne.. Tak wiem, nie odkryłem [...]
[...] Hebrajskiego, dowiódł pożytków z jedzenia grejpfrutów i czosnku oraz picia piwa. Okazało się, że grejpfruty mogą wpływać na poziom związków tłuszczowych we krwi. Zbyt wysokie stężenie tych substancji, zwłaszcza tzw. złego cholesterolu i trójglicerydów, jest niekorzystne dla zdrowia. Przyczynia się ono do powstawania blaszek miażdżycowych, [...]
Nadciśnienie tętnicze jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób układu krążenia. W przypadku braku podjęcia odpowiednich kroków, mających na celu obniżenie podwyższonego ciśnienia krwi, z biegiem czasu dochodzi do nieodwracalnych zmian narządowych, przede wszystkim w sercu, mózgu i nerkach. Nadciśnienie jest także jednym z głównych [...]
[...] ich obecnie w mleku krowim). I jeszcze jedno: jeśli nie będziesz dbała o to, by Twoja dieta była wzbogacona omega-3, po drugiej ciąży ryzyko depresji poporodowej stanie się wysokie. Zwłaszcza jeśli obie ciąże będzie dzielił niedługi czas. Nie utyjesz! Jedna kapsułka z tranem to ok. 20 kcal. Trudno od takiej ilości tłuszczu przybrać na wadze. Ale [...]
[...] amerykańscy naukowcy przeprowadzili badanie, które miało potwierdzić wpływ witaminy C na poziom ciśnienia krwi u młodych kobiet. W poprzednich badaniach wykazano bowiem, że wysokie stężenie tej witaminy wiąże się z niższym ciśnieniem u osób starszych i w średnim wieku, dla których typowe są wysokie wskazania ciśnienia krwi. W najnowszych [...]
[...] poprzez zmiany w funkcjonowania błon komórkowych. Wspomniany artykuł opisuje wpływ, jaki prostaglandyny wywierają na rozrost mięśni szkieletowych. Ryby, zawierające wysokie stężenia kwasów omega 3, hamują syntezę prostaglandyn, co może zaburzać procesy rozrostu mięśni. Ostatnio wiele uwagi poświęca się temu, w jaki sposób odżywianie [...]
[...] poprzez zmiany w funkcjonowania błon komórkowych. Wspomniany artykuł opisuje wpływ, jaki prostaglandyny wywierają na rozrost mięśni szkieletowych. Ryby, zawierające wysokie stężenia kwasów omega 3, hamują syntezę prostaglandyn, co może zaburzać procesy rozrostu mięśni. Ostatnio wiele uwagi poświęca się temu, w jaki sposób odżywianie [...]
[...] - np. BV izolatu białka serwatkowego wynosi 160 - jest to dwa razy więcej niż BV odżywki białkowej opartej na kazeinie. Koncentrat białka serwatkowego również osiąga bardzo wysokie wartość indeksu BV (BV=140) - przykłady te wskazują, że serwatka jest najlepszym źródłem białka, które może być bezpośrednio przetworzone na masę mięśnia. Inną [...]